Woolly Monkey

Vedecká klasifikácia opice Woolly Monkey

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Mammalia
objednať
Primáty
Rodina
Atelidae
Rod
Lagothrix
Vedecké meno
Lagothrix Lagotricha

Stav ochrany opice Woolly Monkey:

Takmer ohrozený

Umiestnenie opice Woolly Monkey:

Južná Amerika

Fakty o vlnenej opici

Hlavná korisť
Ovocie, semená, hmyz
Biotop
Vlhké a vyzreté tropické lesy
Predátori
Človek, divoké mačky, dravé vtáky
Strava
Všežravec
Priemerná veľkosť vrhu
1
Životný štýl
  • Vojsko
Obľúbené jedlo
Ovocie
Typ
Cicavec
Slogan
Má dlhý, silný chápavý chvost!

Fyzické vlastnosti opice Woolly Monkey

Farba
  • Hnedá
  • Šedá
  • čierna
Typ pleti
Kožušina
Najvyššia rýchlosť
35 míľ / h
Dĺžka života
7-10 rokov
Váha
5-8 kg (11-18 libier)

Tento príspevok môže obsahovať pridružené odkazy na našich partnerov. Nákup týchto produktov nám pomáha rozvíjať misiu A-Z Animals, ktorá nám pomáha vzdelávať sa o svetových druhoch, aby sme sa o ne mohli všetci lepšie starať.



Vlnená opica vyniká predovšetkým v jednej veci: v lezení. Aj medzi stromovými primátmi je pozoruhodná jeho lezecká schopnosť.

Vďaka dlhému, ergonomickému a hmatateľnému chvostu vykonáva toto zviera neuveriteľné výkony medzi stromami amazonských lesov. Je tiež inteligentný, zvedavý, hravý a usilovný. Ale desaťročia straty biotopov v Amazónii výrazne znížili a rozdrobili prirodzené prostredie biotopu opice vlčej. Teraz je v nebezpečnom nebezpečenstve konečného zániku.



Neuveriteľné fakty o vlnenej opici!

  • Vlnená opica lezie po lesoch na všetky štyri nohy za pomoci svojho prehensilného chvosta. Odhaduje sa, že sa bude zipsovať pri maximálnej rýchlosti 35 MPH. Opica je tiež schopná veľmi obmedzeného bipedálneho pohybu podopieraním svojho tela chvostom.
  • Portugalský názov tohto zvieraťa je barrigudo, čo zhruba znamená veľké brucho. Toto je odkaz na veľké bruško, ktoré charakterizuje mnoho druhov.
  • Drsná hra je dôležitou súčasťou procesu spájania medzi rôznymi členmi skupiny.

Vedecký názov opice Woolly Monkey

Vlnená opica v skutočnosti zahŕňa štyri druhy z rodu Lagothrix (samotný názov sa javí ako latinský odkaz na vlnené vlasy). Tieto štyri druhy sú hnedá alebo obyčajná vlnená opica, šedá vlnená opica, kolumbijská vlnená opica a striebristá vlnená opica. Každý z nich možno potom opäť rozdeliť na rôzne poddruhy so zreteľnými geografickými rozsahmi.

Piaty druh, peruánsky vlk opičí žltý, ktorý je pomenovaný podľa žltého pruhu na spodnej strane chvosta, nie je súčasťou „pravého“ rodu vlneného opice. Namiesto toho je úplne zaradený do samostatného rodu. O ich klasifikácii stále existuje vedecká debata, pretože nie je celkom jasné, či sú niektoré populácie odlišnými druhmi alebo iba poddruhmi. Preto vedci začali používať genetickú analýzu ako nástroj na pochopenie vzťahov medzi nimi.



Bez ohľadu na to, ako sú klasifikované, sú všetky tieto druhy súčasťou čeľade Atelidae a ich príbuznými príbuznými pavúčie opice a kvíliace opice . Sú to jedni z mála primátov na svete s ukážkovým chvostom, ktorý funguje ako akási piata končatina. Väčšina z nich sa nachádza v podobnom rozmedzí amazonských lesov.

Vlnená opica je príkladom primáta Nového sveta. Ako naznačujú názvy, primáti Nového sveta žijú v Amerike, zatiaľ čo primáty Starého sveta v Ázii a Afrike. Hlavné rozdiely medzi nimi sú ich veľkosť a kostrové štruktúry. V evolučnom meradle sa tieto dve skupiny od seba oddelili asi pred 40 miliónmi rokov.

Vzhľad a správanie opice Woolly Monkey

Vlnená opica je primárne pomenovaná pre svoju jemnú srsť z vlnenej kožušiny. Presné zafarbenie a vzhľad sa líši podľa druhu, najbežnejšie farby sú však zmes čiernej, bielej, šedej, hnedej alebo oranžovo-červenej. Prehensilný chvost je možno najvýraznejšia a najdôležitejšia vlastnosť. S mäkkou podložkou na konci umožňuje opici uchopiť predmety a šplhať okolo stromov. Táto „piata končatina“ je neuveriteľne dôležitá pre jej prežitie, pretože vlnenej opici inak chýba úplne opačný palec na uchopenie predmetov.



Vlnená opica meria asi 16 až 24 palcov na dĺžku od hlavy po zadok (a okolo dvojnásobku tohto, vrátane chvosta). Váži tiež približne 10 až 25 libier, aj keď sa hmotnosť môže meniť podľa ročných období. Aj keď sa to môže zdať malé (jedná sa o veľkosť niektorých pes plemená), v skutočnosti patria medzi väčšie druhy opíc nového sveta v Amerike. Muži sú tiež v priemere väčší ako ženy.

Tieto spoločenské zvieratá žijú primárne vo veľkých jednotkách do 50 jedincov (aj keď boli pozorované aj väčšie skupiny). Často sú zoskupené spolu s pavúkmi, kapucínmi a inými druhmi primátov na stromoch. Počas dňa sa jednotky rozdeľujú na menšie skupiny po dvoch až piatich jednotlivcoch, aby si zháňali potravu, najmä v časoch, keď je jedla málo. To je popretkávané obdobiami odpočinku, ktoré vrcholia uprostred dňa. Spánok prebieha väčšinou v noci.

Vojsko má zložitú sociálnu organizáciu založenú na veku a pohlaví. Vedie ho jediný dominantný muž, ktorý preberá zodpovednosť za skupinové aktivity a obranu. Zvyšok hierarchie sa vynucuje prostredníctvom dominancie a agresie. Muži majú tendenciu zostať v rovnakej skupine po väčšinu svojho života, zatiaľ čo ženy majú tendenciu sa rozchádzať skoro po dosiahnutí nezávislosti. Mnoho druhov opíc je v skutočnosti naopak, pričom samice zostávajú v skupine po zvyšok svojho života.

Čas na hranie a zdieľanie jedla sú najúčinnejším prostriedkom na vytváranie a upevňovanie väzieb medzi jednotlivcami. Starostlivosť je menej dôležitá, ale slúži väčšinou tej istej funkcii. Tieto skupinové vzťahy a aktivity sú koordinované s vizuálnou, verbálnou a dokonca aj čuchovou komunikáciou. Vlnená opica má tri odlišné vokalizácie: poplašné volanie, kontaktné volanie a volanie v sociálnej interakcii (vrátane priateľských a agresívnych hovorov).

Keď sa opice rozdelia do menších skupín, budú pravidelne vydávať kontaktné hovory, aby navzájom udržiavali prehľad a poskytovali informácie o potenciálnych hrozbách. Takmer vždy sú v dostatočnej blízkosti, aby si navzájom pomohli, keď sú členovia ohrození predátorom. Opice môžu tiež robiť agresívne pohyby ostatnými členmi skupiny. Spravidla to sprevádzajú výpady, prenasledovanie, zobrazovanie hrozieb a agresívny kontakt. Medzi ďalšie formy komunikácie patrí trasenie vetiev, klepanie zubov a rýchle pohyby hlavy.

Opica hnedá (Lagothrix lagotricha), rieka Taruma, Brazília
Opica hnedá (Lagothrix lagotricha), rieka Taruma, Brazília

Stanovište vlnenej opice

Vlčie opice sa vyskytujú takmer výlučne v juhoamerických amazonských regiónoch vrátane krajín Brazílie, Ekvádoru, Kolumbie, Bolívie a Peru. Každý druh má svoje vlastné jedinečné geografické rozmedzie, ale väčšina má tendenciu obývať nížinné dažďové pralesy, riečne lesy a oblačné lesy (horské zalesnené oblasti s nižšou oblačnosťou). Drvivú väčšinu času trávia odpočinkom a prechádzaním stromov približne 20 až 40 stôp nad zemou, mimo dosahu niektorých predátorov.

Diéta Woolly Monkey

Strava opice vlnenej sa skladá takmer výlučne z ovocia a listov. Druh ovocia, ktoré konzumuje, sa zvykne počas roka meniť v závislosti od sezóny a dostupnosti. Ak nenájde dostatok zrelého ovocia, potom začne opica konzumovať nezrelé ovocie. Našťastie je v Amazónii po celý rok takmer vždy dostatok ovocia, ktoré mu dodá dostatok potravy. Ovocná strava je niekedy doplnená semenami a hmyz . V skutočnosti opica vlná pomáha miestnemu ekosystému nechceným rozptýlením nestrávených semien po celom prostredí.

Woolly Monkey Predators and Threats

Vlčiu opicu niekedy lovia orly , jaguáre a pumy . Jeho fyzická veľkosť, sociálna organizácia a stromový životný štýl sú zvyčajne dostatočne dobrou obranou, ktorá poskytuje ochranu pred hladnými predátormi. Z tohto dôvodu majú predátori tendenciu zameriavať sa na juvenilné opice, najmä na opustené alebo ponechané osamote.

Pretože je Amazon chránený pred ťažbou a poľnohospodárstvom, ľudská činnosť ohrozila vyhynutie každého druhu vlnenej opice tým, že ju pripravila o prirodzený domov. Medzi ďalšie hrozby patrí pytliactvo pre obchod s exotickými domácimi zvieratami a nelegálny lov mäsa a liekov. Toto zviera je tiež náchylné na všetky choroby, vrátane vírusu hepatitídy B. Rovnako ako u ľudí, môže to spôsobiť vážne poškodenie pečene a smrť.

Rozmnožovanie opíc, deti a životnosť

Vlnená opica je promiskuitné zviera, ktoré zdieľa sexuálnych partnerov s ostatnými členmi rovnakej skupiny. Pretože nemá stanovené obdobie rozmnožovania, členovia skupiny sa môžu páriť navzájom po celý rok. Ženy budú aktívne vyhľadávať mužov a prejavovať schopnosť reprodukcie pomocou niekoľkých provokatívnych prejavov, vrátane potrasenia hlavy a úškrnu zameraného na potenciálneho partnera. To je niekedy sprevádzané zubami a klikaním. Agresivita žien nie je v skupine neobvyklá. Niektoré ženy môžu v skutočnosti obťažovať párujúci sa pár.

Po impregnácii matka nosí mláďatá asi sedem alebo osem mesiacov. Z dôvodu stresu pri narodení a investičných požiadaviek na výchovu mláďat sa jej narodí vždy iba jedno dieťa, zatiaľ čo dvojčatá sú pomerne zriedkavé. Dieťa sa rodí s otvorenými očami a so svetlejšou farbou srsti ako dospelí. Keď dieťa rastie, prilieha kvôli ochrane k žalúdku matky a neskôr k zadnej časti. Väčšinou je zodpovedná za výchovu a stravu samotného dieťaťa, najmä v prvom roku jeho života

Do šesťmesačnej známky je dieťa pripravené začať chodiť úplne nezávisle od svojej matky. Mladistvá sa však stále spolieha na svoju starostlivosť a smerovanie, keď sa učí skupinovej dynamike, komunikácii a stratégii hľadania potravy. Úplná sexuálna zrelosť môže trvať asi štyri roky. Ak prežije, potom môže opica vlčia žiť vo voľnej prírode až 24 až 30 rokov. Bez tlaku chorôb, lovu a dravosti môže žiť v zajatí ešte dlhšie.

Obyvateľstvo Woolly Monkey

Podľa Červeného zoznamu IUCN, ktorý sleduje stav ochrany mnohých druhov, je to takmer každý druh vlnenej opice ohrozený alebo hrozil v nejakej funkcii. Hnedá alebo obyčajná vlnená opica, ktorá sa nachádza na veľkom území medzi Amazonskou kotlinou a Andami, je v súčasnosti klasifikovaná ako zraniteľný k zániku. V skutočnosti sa zdá, že takmer u každého druhu opice vlnenej klesá plošne.

Ochranári sa snažia zabrániť vyhynutiu opice vlčej zachovaním zvyškov amazonského biotopu. Niektoré organizácie sa zaviazali udržiavať pri živote záložné populácie opice vlčej v prípade, že divoké populácie vyhynú. Zameriavajú sa tiež na opätovné zavedenie zajatcov späť do ich pôvodných biotopov. Ale dlhší čas vývoja a nízka pôrodnosť sťažujú úplnú rehabilitáciu počtu.

Vlnené opice v zoo

Aj keď boli opice vlnené častejšie, v súčasnosti ich nenájdeme v žiadnej zoologickej záhrade v USA alebo Kanade. Mimo Severnej Ameriky je opica vlnená hlavným exponátom v Bazilejská zoo vo Švajčiarsku a Parížsky zoologický park .

Zobraziť všetkých 33 zvieratá, ktoré začínajú W

Zaujímavé Články