Pakone

Wildebeest Scientific Classification

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Mammalia
objednať
Artiodactyla
Rodina
Bovidae
Rod
Connochaetes
Vedecké meno
Connochaetes Taurinus

Stav ochrany pakoňov:

Ohrozený

Umiestnenie pakoní:

Afrika

Fakty o pakone

Hlavná korisť
Tráva, lístie, výhonky
Biotop
Trávnaté pláne a savana
Predátori
Lev, gepard, krokodíl
Strava
Bylinožravec
Priemerná veľkosť vrhu
1
Životný štýl
  • Stádo
Obľúbené jedlo
Tráva
Typ
Cicavec
Slogan
Môže prekonať viac ako 1 000 míľ každý rok!

Wildebeest Fyzikálne charakteristiky

Farba
  • Hnedá
  • čierna
  • Takže
Typ pleti
Vlasy
Najvyššia rýchlosť
38 míľ / h
Dĺžka života
15-20 rokov
Váha
120 - 250 kg (265 - 550 libier)

Pakone je verzia antilopy. Majú rohy, či už sú to muži alebo ženy. Aj keď sú teritoriálne, sú známe aj tým, že sú hravé, energické a aktívne. Populácia antilop zo všetkých antilop v Afrike vzrástla z 250 000 živých v roku 1960 a 1,5 milióna k roku 2020.



Wildebeest Hlavné fakty

  • Pakone môže bežať rýchlosťou až 50 míľ / h
  • Dva hlavné druhy sú pakoň modrý a pakoň čierny
  • Každý rok migrujú dva milióny pakoňov
  • pakone potomka v skupinách po 150

Wildebeest Vedecký názov

Zatiaľ čo bežný názov tohto zvieraťa je pakoň modrý, jeho vedecký názov je Connochaetes taurinus. Označuje sa tiež ako GNU (vyslovuje sa „g-nový“). Triedou zvierat, do ktorej spadá, sú cicavce a čeľaď sa volá Bovidae. Jeho podčeľaď je Alcelaphinae. Aj keď existuje päť poddruhov tohto zvieraťa, stále existujú iba dva jeho druhy. Poddruhom sú albojubatus, cooksoni, johnstoni, mearnsi a tauinus. Najbežnejším typom tohto zvieraťa je pakoň modrý, ktorý je príbuzný pakoňa čierneho.

V afrických krajinách dostalo zviera známe ako gnu prezývku pakoní. V angličtine sa to prekladá ako divé zviera. V Anglicku v roku 1823 prírodovedec menom William John Burchell ako prvý na svete popísal Blue Wildebeest. Vedecký názov pakoňa bol utvorený pomocou dvoch gréckych slov, ktoré pomáhajú popísať fyzický vzhľad zvieraťa.



Wildebeest Vzhľad a správanie

Pakonie nemá správne proporcie. Zviera má ťažký predok, ale jeho zadné končatiny a nohy sú chudé. Pakone má hlavu v tvare obdĺžnika a široké plecia. Jeho veľká papuľa zodpovedá šírke predných končatín, ktoré zahŕňajú veľké svaly.

Nie každý pakone má rovnakú farbu. Niektoré majú svetlošedú kefu, zatiaľ čo iné majú farbu bližšie k modrošedej. Najtmavšie pakone sú šedo-hnedej farby. Na ich pleciach sú tmavohnedé pruhy, ktoré kolmo prechádzajú cez ich telo. Pakone má čiernu hrivu, ktorá je hustá a dlhá. Na krku majú dlhú bradu, ktorá môže byť tmavá alebo bledá.

Pakone majú tiež rohy, ktoré sa im krútia preč od hlavy. Samček pakone má rohy, ktoré sú dvakrát väčšie ako samice pakone. U pakoní samčích sú rohy 33 palcov (polovica výšky priemernej chladničky) a rohy samíc sú kdekoľvek od 12 do 16 palcov (alebo 30-krát dlhšie ako pilulka s aspirínom). Základňa rohov bude s pribúdajúcim vekom drsnejšia.

Pakone modrý obyčajne dorastá do výšky 4 1/2 stopy alebo 3 1/2 krát vyššej ako bowlingová dráha. Môžu tiež vážiť až 600 libier alebo zhruba polovicu hmotnosti ľadového medveďa. Ak cestujú na migračné účely, cestujú v stádach najmenej 1 000.

Ich biotop je taký, po ktorom sa voľne pohybujú pakonáre, zatiaľ čo žijú blízko seba. Veľmi chránia svoje územie. Nie je nič neobvyklé, že 270 z nich žije v oblastiach s rozlohou jedného štvorcového kilometra.

Stáda niekedy zostanú na ich území, zatiaľ čo iné sa budú neustále pohybovať. Každý pakoní však odpočíva v noci alebo keď je teplota vzduchu horúca. Najaktívnejšia denná doba je celé ráno a do skorých popoludňajších hodín.

Približne 50% života pakoňa sa trávi odpočinkom. 33% ich života sa venuje paseniu a 12% ich strávi interakciou s inými pakonemi.

Pakonie pasúce sa za potravou

Miesto výskytu pakoní

Pakony si žijú v lesoch a na trávnatých planinách. Väčšinou žijú v rôznych častiach východnej Afriky. Patria sem Keňa a Serengeti v Tazmanii. V južnej časti Afriky žijú pakoně v blízkosti juhoafrickej rieky Orange. Toto zviera najradšej žije v savanách v Akácii. Tráva rastie rýchlo vďaka vlhkosti pôdy a je skvelá na nájdenie bohatej trávy na jedenie pri pastve.

Aj keď pakone obyčajne bežne žijú navzájom, je známe, že dočasne žije aj so zebrami, s ktorými sa stretávajú na rovinách. Je to preto, že zebry zožerú vrchnú vrstvu trávy, aby sa pakone mohli dostať k tomu, čo je pod nimi.



Wildebeest Diet

Kvôli svojej strave pakoní vždy cestuje. Neustále hľadajú vodu (ktorú pijú dvakrát denne) a trávu. Keď je suché počasie, pasú sa na čerstvej tráve a potom cestujú späť domov pred začiatkom obdobia dažďov. Na konci obdobia dažďov sa vracajú do oblasti a opäť sa pasú. Pretože má pakoň široké ústa, je schopný veľmi rýchlo zjesť veľa trávy. Keď tráva nerastie voľne, hľadajú kríky a stromy, ktoré by sa dali jesť.

Pakony dravce a hrozby

Pakone sú najzraniteľnejšie voči väčším šelmám vrátane:

  • Africké divoké psy
  • Levy
  • Hyeny
  • Leopardy

Čím je pakone väčší, tým je zraniteľnejší voči svojej koristi. Aby sa ochránila, zhromaždí sa skupina pakoňov a začne šliapať po zemi. Vydali tiež hlasné hovory, aby sa ubezpečili, že stádo vie, že sú v nebezpečenstve.

Pakoňa ohrozuje ešte niečo, čo je fragmentácia jeho biotopu. To sa stane, ak je tráva, na ktorej sa pasú, zrazu zablokovaná plotom. S pokračujúcim rozširovaním poľnohospodárstva a civilizácie a s ubúdaním vodných zdrojov v určitých oblastiach je čoraz viac ohrozený život pakone svetového. Jedným z príkladov je, že v Malawi už nežijú a pakoní. Našťastie v Namíbii ich populácia rastie.

Napriek niektorým z týchto problémov nie sú dostatočne ohrození, aby ich bolo možné považovať za ohrozené. Zatiaľ čo Serengeti v posledných rokoch zaznamenali rastúci počet pakone divého, pomaly sa vytrácali z iných častí sveta. Je to čiastočne preto, lebo súperia s dobytkom o svoje potreby. Pakony sú známe tým, že ničia plodiny, ktoré nájdu. Výsledkom je, že poľnohospodári ich často zabijú a postavia oplotenie, aby viac neprichádzali. Jediným spôsobom, ako sa pakoň bude môcť vyhnúť vyhynutiu, je snaha o ochranu.



Reprodukcia, deti a životnosť

Keď majú pakoní samci tri alebo štyri roky, sú pripravení na párenie so ženami. Aby prilákali ženu, vylučujú a vylučujú výkaly na svoje územie. Ak sa samec pokúsi vstúpiť na ich územie, pak pakoňa bude za to bojovať. Ak žena vstúpi, pokúsi sa s ňou spojiť. Samice pakone sú tehotné 8 1/2 mesiaca pred pôrodom. Obdobie párenia je načasované tak, aby sa pakoní narodili počas daždivých mesiacov február a marec. Zo všetkých gravidných pakoní 80% rodí svoje deti v rozmedzí dvoch až troch týždňov, práve včas, aby mali k dispozícii dostatok trávy. Zatiaľ čo podobné zvieratá rodia samy, pakone môže rodiť so svojím stádom, ktoré ju obklopuje. Baby pakonie sa označujú ako teľatá.

Hneď ako sa narodia mláďatá pakoní, trvá to len pár minút, kým sa dokážu postaviť a bežať. Zdržiavajú sa blízko svojich matiek, aby sa vyhli tomu, že ich zožerú zvieratá, ako sú hyeny, levy, gepardy, ba dokonca aj divoké psy. Prvých šesť mesiacov svojho života dostáva pakoň dieťa mlieko od svojej matky. Keď dosiahnu 10 dní, môžu začať jesť trávu. Hneď ako je pakone pakoní starý, sú schopní samy odísť. Potom nájdu ďalších pakoňov, s ktorými vytvoria skupinu.

V prípade pakoňov modrej sa samce pripravujú na chov, keď dosiahnu dva roky. Väčšina pakoní modrých môže začať s chovom potom, čo dovŕšia 16 mesiacov, keď boli počas mladého života správne vyživované.

Keďže jedia novo vypestovanú trávu, miera úspešnosti pri párení je okolo 95%. Je dokázané, že lunárny cyklus má vplyv aj na ich chovný cyklus. V noci pri splne majú muži veľmi vysokú hladinu testosterónu. To znamená, že ich párenie je oveľa silnejšie, ako by to bolo inak. Pretože muži sú viac motivovaní k chovu, ženy sa stávajú rovnakým spôsobom.

Priemerná dĺžka života pakoní samcov a mužov znamená, že prežijú 20 rokov. Najstarší rekordný vek akejkoľvek pakone je 40 rokov.

Populácia

Medzi februárom a marcom sa každý rok narodí až 500 000 pakoní. Vtedy začína obdobie dažďov v ich prirodzenom prostredí.

Od roku 2018 bolo africké obyvateľstvo pakoní zhruba 1550 000. Neustále sa rodia v národnom parku Serengeti v Tanzánii. Vďaka rastúcemu počtu pakoní má Medzinárodná únia pre ochranu prírody status pakoňa modrého aj čierneho ako Najmenej obavy (LC).

Zobraziť všetkých 33 zvieratá, ktoré začínajú W

Zaujímavé Články