Moorhen

Moorhenská vedecká klasifikácia

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Vtáky
objednať
Gruiformes
Rodina
Rallidae
Rod
Gallinula
Vedecké meno
Gallinula

Stav ochrany močiara:

Najmenej obavy

Umiestnenie Moorhen:

Afrika
Ázia
Stredná Amerika
Eurázia
Európe
Severná Amerika
Oceánia
Južná Amerika

Moorhenské fakty

Hlavná korisť
Hmyz, hlodavce, bobule
Výrazná vlastnosť
Malá zaoblená hlava a špičatý zobák
Rozpätie krídel
50 cm - 80 cm (20 palcov - 31 palcov)
Biotop
Bažiny, mokrade a rybníky
Predátori
Líšky, psy, mývaly
Strava
Všežravec
Životný štýl
  • Kŕdeľ
Obľúbené jedlo
Hmyz
Typ
Vták
Priemerná veľkosť spojky
7
Slogan
Živí sa vodným hmyzom a vodnými pavúkmi!

Moorhenské fyzikálne vlastnosti

Farba
  • Hnedá
  • čierna
  • biely
Typ pleti
Perie
Najvyššia rýchlosť
22 míľ / h
Dĺžka života
1 - 3 roky
Váha
70 g - 400 g (2,5 oz - 14 oz)
Dĺžka
25 cm - 38 cm (10 palcov - 15 palcov)

Maurovia môžu chodiť po vodných rastlinách v rybníkoch a jazerách.




Kaňa obyčajná, nazývaná tiež gallinule obyčajná, sa vyskytuje po celom svete, takmer na každom mieste, okrem polárnych oblastí a tropických džunglí. Tieto vtáky sú čierne s výrazne žltými nohami a červeným zobákom so štítom, ktorý sa im tiahne od zobákov až medzi oči a na čelo. Na rozdiel od väčšiny vodných vtákov nemajú moorheny labky, ktoré by im pomohli plávať. Syčú, ak sa cítia ohrození, ale inak majú výrazný, nepekne znejúci hovor, ktorým navzájom komunikujú. Moorhens sú členmi rodiny železníc, ktorá zahŕňa mnoho rôznych druhov močiarnych vtákov.



5 Moorhen Facts

• Moorheny často hniezdia na miestach, ktoré ľudia často navštevujú, napríklad v parkoch.

• Mláďatá mladistvých nemajú na tvárach jasne červené štíty.

• Moorhens môžu lietať, ale nie sú na tom veľmi dobre a v každom okamihu pôjdu iba na krátke vzdialenosti.

• Moorhens budú jesť vajcia iných vtákov, ak sa k nim dostanú.

• Mladé močiarne z predchádzajúcich liahnutí často pomáhajú starať sa o nové deti svojich rodičov.

Vedecký názov Moorhen

Vedecký názov močiarne obyčajnej je Gallinula chloropus. Tento názov pochádza z latinského slova Gallinula, čo znamená malé kurča alebo sliepka, a z gréckeho slova chloropus, čo znamená zelená alebo žltá (khloros) noha (pous).

Existuje viac poddruhov rašeliniska. Pretože je ťažké ich identifikovať na základe často jemných fyzických rozdielov, všeobecne ich opisuje miesto, kde ich možno nájsť.



  • Moorhen euroasijský, G. C. Chloropus, nájdený v severozápadnej Európe až po severnú Afriku a strednú Sibír, tiež vo vlhkých oblastiach južnej Ázie, Japonska a strednej Malajzie, na Srí Lanke, Kanárskych ostrovoch, Azorských ostrovoch, Madeire a Kapverdských ostrovoch.
  • Severoamerický Moorhen, G. C. Cachinnans, nájdený v juhovýchodnej Kanade na juh do USA, ale nie v regióne Great Plains, tiež v západnej Paname, na Galapágoch a na Bermudách.
  • Juhoamerický Moorhen, G. C. Galeata, nájdený v Guyanoch v Trinidade a v častiach Brazílie, Argentíny a Uruguaja.
  • Indicko-pacifický Moorhen G. C. Orientalis, nájdený na Andamanských ostrovoch, Seychelách, v južnej Malajzii, Indonézii, na Filipínach a v Palau.
  • Barbados Moorhen, G. C. Barbadensis, nájdený iba na Barbadose.
  • African Moorhen, G. C. Meridionalis, nájdený v subsaharskej Afrike.
  • Madagaskar Moorhen, G. C. Pyrrhorrhoa, nájdený na ostrovoch Madagaskar, Réunion a Maurícius.
  • Andský Moorhen, G. C. Garmani, nájdený v Andách od Peru po severozápadnú Argentínu.
  • Hawaiian Moorhen, G. C. Sandvicensis, nájdený iba na Havaji.
  • Antillean Moorhen, G. C. Cerceris, nájdený na Antilách (nie na Trinidade alebo Barbadose) a na južnej Floride.
  • Subandean Moorhen, G. C. Pauxilla, nájdený vo východnej Paname až po severozápadné Peru.
  • Mariana Moorhen, G. C. Guami, nájdená na ostrovoch Severné Mariány.

Moorhen Vzhľad a správanie

Vresovisko je prevažne uhľovosivé až čierne, ale jeho perie má zvyčajne hnedastý vzhľad. Pozdĺž zadných okrajov každého krídla je pás bielej farby, ktorý môže mať tiež malé biele škvrny smerom k jeho zadnej časti. Dospelé vtáky majú jasne červený zobák, ktorý sa rozprestiera medzi očami a vytvára štít. Bod zobáka je žltý. Jeho nohy sú väčšinou žiarivo žlté a majú dlhé špicaté prsty, ktoré nemajú popruh.

Tento vták dorastá do dĺžky 10 až 15 palcov (25 až 38 cm) a váži od 2,5 unce do 14 uncí (70 až 400 g), približne rovnako váha ako plechovka polievky. Moorhens majú rozpätie krídel 20 až 31 palcov (50 až 80 cm), čo je o niečo viac ako výška dvoch kolíkov naukladaných jeden na druhom. Sú veľké asi ako vrana. Je známe, že lietajú rýchlosťou až 35 km / h, ale túto rýchlosť nevydržia príliš dlho.

Moorheny žijú väčšinou v skupinách, ktoré sa nazývajú kŕdle. Aj keď tieto stáda môžu byť veľké, močiare často žijú v malých skupinách len niekoľkých vtákov. Počas obdobia rozmnožovania žijú v okolí ostatných svojho druhu, ale budú sa trochu odlišovať od ostatných, aby získali územie pre hniezdenie.



Hoci môžu byť ľahko spozorovateľné, keď plávajú, vresoviská bývajú skôr plaché a vyhýbajú sa ľuďom, kedykoľvek môžu. Nie sú agresívne, okrem obdobia rozmnožovania, a potom sa budú navzájom hádať o hniezda a tvrdo chrániť svoje deti. Vyhýbajú sa kontaktu s ľuďmi, kedykoľvek je to možné.

Moorhen stojaci vo vode

Moorhen Habitat

Moorhens možno nájsť vo väčšine častí sveta, s výnimkou džungle a polárnych oblastí. Musia mať vodu, takže sa nachádzajú iba v oblastiach s dostatkom vody na to, aby v nej mohli prežiť vresovce. Zvyčajne potrebujú vodu, ktorá je dostatočne hlboká na to, aby si mohli zaplávať, čo im tiež poskytne miesto na hniezdenie a spôsob, ako uniknúť pred nepriateľmi.

V chladnejších oblastiach migrujú močiare pred rozmnožovaním do miernejších oblastí. Zvyčajne sa dajú nájsť buď odvážne plávať na plochách otvorenej vody, alebo sa skrývať v burine na okraji rybníkov a potokov. Hniezda si stavajú pozdĺž okrajov vody v hustej vegetácii, ktorá im poskytuje dobrý úkryt.

Moorhenova diéta

Moorheny sú všežravé a jedia celý rad rastlinných a živočíšnych látok. Jedia veľa rôznych malých vodných tvorov, ako sú slimáky, malé žaby a ryby, ako aj suchozemské zvieratá vrátane hlodavcov a jašteríc. Jedia tiež hmyz a červy a je známe, že jedia vajcia iných vtákov. Moorhally okrem toho konzumujú veľa rastlín, ktoré rastú vo vode alebo v jej blízkosti, vrátane ovocia, bobúľ a semien.

Moorhen Predators and Threats

Kaňa čelí mnohým environmentálnym výzvam, ktoré prinášajú ľudia, vrátane znečistenia a straty biotopu. Napriek tomu sa vírnik obyčajný ukázal ako vysoko adaptabilný a naďalej sa mu darí v mnohých rôznych prostrediach, dokonca aj v parkoch a na iných miestach navštevovaných ľuďmi. Tento vták je uvedený v zozname najmenšie obavy podľa Medzinárodná únia pre ochranu prírody (IUCN), čo znamená, že existujú v dostatočnom počte na udržanie svojej populácie a nie sú vystavené významným environmentálnym hrozbám.

Nie všetkým druhom bahniakov sa však darí. Stav havajského vresoviska je neistý z dôvodu, že ho korisť lovila mongoose . Ďalším znepokojujúcim druhom je kaňa mariánska. Je zaradený medzi ohrozené IUCN a ďalšími ochranárskymi organizáciami z dôvodu straty biotopu. Uvažuje sa aj o indicko-tichomorskom bahenníku ohrozený , s najväčšou pravdepodobnosťou preto, lebo miestne ľudí loviť tohto vtáka ako potravu.

Na väčšine miest je močarina obľúbená ako korisť pre rôzne dravce. Niektoré zo zvierat, ktoré sa živia močiarmi, sú líšky , kojoti , mývaly , dingos a psov .

Rozmnožovanie slienov, deti a životnosť

Na jar, kdekoľvek od polovice marca do polovice mája, sa v závislosti od podnebia začnú rozmnožovať močiare. V tomto čase bude močiar mužský plávať smerom k samici so zobákom ponoreným do vody. Ak ho prijme, budú si navzájom papať perie a potom spoločne vybudovať veľké hniezdo na skrytom mieste v burine alebo kefe. Obaja budú urputne brániť hniezdo pred akýmikoľvek hrozbami, vrátane iných vtákov, ktoré by si možno chceli ukradnúť ich miesto.

Samica obvykle znesie sedem alebo osem vajec a samec a samica sa striedajú pri inkubácii vajec, kým sa nevyliahnu, čo trvá asi tri týždne. Keď sa deti vyliahnu, obaja rodičia majú spoločnú úlohu starať sa o ne, striedať ich v kŕmení a chrániť ich. Dieťatám trvá asi 40 až 50 dní, kým sa naplno rozbijú a budú schopné lietať.

Ak sú deti akokoľvek ohrozené, môžu sa kvôli bezpečnosti prilepiť k telu jedného z rodičov. Dospelá osoba potom odletí z oblasti, kde hrozí nebezpečenstvo, a prenesie deti do bezpečia.

Mladé vtáky často zostanú istý čas v blízkosti svojich rodičov, dokonca im pomáhajú starať sa o ďalšiu skupinu detí, ktoré sa vyliahnu. Keď budú vtáky sexuálne dospelé, zvyčajne do roka, spárujú sa a zakladajú si vlastné rodiny.

Moorhens nemajú veľmi dlhú životnosť. Zvyčajne žijú jeden až tri roky, ale môžu žiť dlhšie. Najstarší zaznamenaný močiar bol súčasťou bandážovej štúdie v Louisiane v roku 1940. V čase, keď ho znovu chytili, bolo známe, že mal takmer 10 rokov a skontrolovali jeho skupinu.

Moorhen Obyvateľstvo

Celková populácia bahniakov je stabilná a predpokladá sa, že sú v miliónoch. Celkom močiarom sa darí a ich počet je stabilný. Sú uvedené ako druhy najmenšie obavy podľa IUCN . To však neplatí pre všetky poddruhy bahniakov.

Niektoré z poddruhov, ako napríklad havajský vresovec, vresovec mariánsky a indicko-tichomorský vresovisko, sú oveľa menej. Každá z týchto menších skupín vtákov neobsahuje viac ako niekoľko stoviek jedincov, a to napriek úsiliu o ich ochranu. Všetky tri tieto typy sú uvedené ako ohrozené a tieto druhy nemusia prežiť, pretože ich počet je taký malý.

Zobraziť všetkých 40 zvieratá, ktoré začínajú M

Zaujímavé Články