Lemur sivý

Vedecká klasifikácia lemurov sivých

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Mammalia
objednať
Primáty
Rodina
Cheirogaleidae
Rod
Microcebus
Vedecké meno
Microcebus Murinus

Stav ochrany lemurov sivých:

Najmenej obavy

Gray Mouse Lemur Umiestnenie:

Afrika

Fakty o lemurovi sivom

Hlavná korisť
Hmyz, ovocie, kvety
Výrazná vlastnosť
Malá veľkosť tela a veľké oči
Biotop
Tropické lesy
Predátori
Sovy, hady, Fossa
Strava
Všežravec
Priemerná veľkosť vrhu
2
Životný štýl
  • Osamelý
Obľúbené jedlo
Hmyz
Typ
Cicavec
Slogan
Najväčší druh lemura myšieho!

Fyzické vlastnosti lemura sivého

Farba
  • Hnedá
  • Šedá
  • čierna
  • biely
Typ pleti
Kožušina
Najvyššia rýchlosť
20 míľ / h
Dĺžka života
3 - 8 rokov
Váha
58 g - 67 g (2 oz - 2,4 oz)
Dĺžka
25 cm - 28 cm (9,8 palca - 11 palcov)

Lemur sivý je jedným z najmenších primátov na svete a jedným z najmenších lemurov na ostrove Madagaskar. Šedý lemur myš dostal názov podľa svojej veľkosti a vzhľadu, ktorý sa podobá myši (podobne ako iné druhy lemurov myši). Aj keď je lemur sivý ohrozený, považuje sa za jedného z najhojnejších primátov na ostrove.



Rovnako ako všetky ostatné druhy lemurov, aj lemur sivý je pôvodom z ostrova Madagaskar pri východnom pobreží Afriky. Lemury sivé žijú v pôvodných tropických lesoch a lesoch, kde trávia väčšinu svojho života hniezdením na stromoch. Šedé lemury myši sa zvyčajne nachádzajú na tenkých konároch a zaberajú pásmo až 5 akrov.



Lemur sivý je najväčší druh lemura myšieho, ktorý sa nachádza v lesoch Madagaskaru a dorastá do dĺžky takmer 30 cm. Lemur sivý je však stále menší ako kosman trpaslík, ktorý je najmenším druhom opíc na svete a obývajú tropické džungle Južnej Ameriky.

Rovnako ako ostatné druhy lemurov na ostrove, aj lemur sivý je všeobecne nočné zviera, ktoré dni trávi odpočinkom v bezpečí stromov. Šedé lemury myši sa objavujú po zotmení, keď sú schopné zháňať potravu v okolitom lese, a hladní dravci ich tak ľahko nezistia. Veľké oči lemura sivého myši znamenajú, že ľahšie vidí pod rúškom noci.



Lemur šedý je všežravé zviera, ktoré žerie takmer všetko, čo nájde. Lemury šedé sivé lovia a živia sa predovšetkým hmyzom na stromoch aj na zemi. Ovocie, orechy, bobule, výhonky a občasné prechádzajúce hlodavce tvoria zvyšok stravy lemurov sivých. Lemury šedé myšia zvyčajne lovia samy, ale dni trávia odpočinkom na stromoch s množstvom ďalších lemúrov šedé.

Vďaka svojej malej veľkosti je často ťažké v silnom lese spozorovať lemury sivé, ale stále ich úspešne loví množstvo madagaskarských predátorov vrátane dravých vtákov, ako sú orly a sovy, rôzne hady a samozrejme aj fosílie, čo je zviera, ktoré sa vyvinulo na lov a jedenie lemurov v lese.

Povaha tohto drobného primáta, ktorý žije v noci, znamená, že existujú iba obmedzené informácie o zložitejšom správaní sa lemura sivého, vrátane jeho reprodukcie. Lemury šedé sa množia v priebehu septembra a októbra, keď sa po 2 mesiacoch gravidity narodia 2 alebo 3 mláďatá. O lemury detských sivých myší sa stará ich matka, kým nie sú dostatočne veľké na to, aby sa osamostatnili.



Dnes je lemur sivý, hoci jeden z najbežnejších primátov na Madagaskare, považovaný za ohrozený druh, hlavne kvôli strate biotopov spôsobenej drastickým odlesňovaním na celom ostrove. Niekoľko pôvodných stromov Madagaskaru však nedávno uviedla IUCN, dúfajme, že to znamená zníženie odlesňovania tamojších prírodných lesov.

Zobraziť všetkých 46 zvieratá, ktoré začínajú G

Zdroje
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide to the World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Encyklopédia zvierat Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009), Atlas ohrozených druhov
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Encyklopédia cicavcov

Zaujímavé Články