Východná gorila

Vedecká klasifikácia východnej gorily

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Mammalia
objednať
Primáty
Rodina
Hominidae
Rod
Gorila
Vedecké meno
Gorilla berengei

Stav zachovania východnej gorily:

Kriticky ohrozený

Východná gorila Umiestnenie:

Afrika

Fakty o východnej gorile

Hlavná korisť
Listy, semená, bylinky
Biotop
Tropický les a džungle v horských oblastiach
Predátori
Človek, leopard
Strava
Všežravec
Priemerná veľkosť vrhu
1
Životný štýl
  • Sociálna
Obľúbené jedlo
Listy
Typ
Cicavec
Slogan
Najväčší primát na svete!

Fyzické charakteristiky východnej gorily

Farba
  • Hnedá
  • Šedá
  • čierna
Typ pleti
Vlasy
Najvyššia rýchlosť
25 míľ / h
Dĺžka života
35 - 50 rokov
Váha
204 kg - 227 kg (450 libier - 500 libier)
Výška
1,5 m - 1,8 m (5 stôp - 6 stôp)

„Východná gorila je známa ako najväčší žijúci primát“



Gorila východná patrí do rodu goríl. Patrí medzi veľké ľudoopy a veľmi úzko súvisí s ľuďmi. Často sa pozoruje, že gorila východná, ktorá sa najčastejšie vyskytuje v džungliach na vrcholoch hôr, má niekoľko funkcií, ktoré jej uľahčujú prežiť vo voľnej prírode.



Východná gorila, ktorá sa nazýva vedeckým menom Gorilla beringei, je oveľa bližšie ľudí než by sa na prvý pohľad zdalo a môže vykonávať niekoľko úloh, ako napríklad šúpanie ovocia, ručne - podobne ako ľudia. Východná gorila má v súčasnosti dva poddruhy - východnú horskú gorilu a východnú nížinnú gorilu, ktorá je tiež známa ako Grauerova gorila.

Neuveriteľné fakty o východnej gorile!

  • Mužské východné gorily staršie ako 12 rokov prežívajú zmenu farby kožušiny, najmä na chrbte, ktorá sa mení z čiernej na sivú a dáva im názov „silverbacks“.
  • Rovnako ako ľudia, majú aj východné gorily päť prstov na každej ruke a päť prstov na každej nohe.
  • Ich odtlačky nosa môžu byť použité na identifikáciu každej východnej gorily, podobne ako odtlačky prstov ľudí. Je jedinečný a žiaden z nich nemôže byť nikdy rovnaký.
  • Východné gorily majú 32 zubov a pomerne malé uši.
  • Východné gorily sú veľmi inteligentné a majú rôzne spôsoby komunikácie. Na vzájomnú komunikáciu používajú asi 25 rôznych zvukov.

Vedecký názov východnej gorily

Tieto tvory, ktoré sú bežne známe ako východné gorily, patria do rodiny a triedy veľkých ľudoopov a cicavcov. Vedú pod vedeckým menom Gorilla beringei a patria do rodu goríl.



Slovo „gorila“ bolo odvodené z histórie Hanna, ktorý bol navigátorom a prieskumníkom a bol na ceste k západoafrickému pobrežiu. Členovia turné narazili na ľudí, ktorí boli neskôr nazvaní „gorily“.
Aj keď nie je jasné, či sa členovia expedície stretli s gorilami, štúdia exemplára rezonovala s popisom toho, ako ich Hanno opísal, a tak im dala meno.

Mužskí členovia rodín východných goríl - často známi ako „strieborní“, keď starnú, pretože srsť na ich chrbtoch sa rokmi zmenila z čiernej na šedú - a tak dostali meno.

Východná gorila má dva známe poddruhy - východnú horskú gorilu a východnú nížinnú gorilu.



Vzhľad a správanie východnej gorily

Je známe, že východné gorily majú silné a robustné telá, ktoré sú pokryté čiernou farbou srsti. Majú široké hrudníky a dlhé ruky. Oblasť hrudníka, podobne ako tvár, ruky a chodidlá týchto goríl, je však oveľa menej ochlpená ako zvyšok tela.

Ako muži starnú, srsť na ich chrbte sa začne meniť z čiernej na šedú. Poddruh horských goríl má však modrastú škvrnitú srsť, ktorá je zvyčajne kratšia ako východné gorily.

Samce východných goríl sú v priemere vysoké asi 1,7 metra (čo je zhruba rovnaká výška ako priemerný človek). Môžu však v niektorých prípadoch prekonať aj 1,9 metra. Medzitým sú samice východných goríl vysoké iba 1,5 metra.

Z hľadiska hmotnosti sa samce východných goríl obvykle pohybujú medzi 300 až 440 libierami, zatiaľ čo ženy majú zvyčajne asi 195 až 220 libier.

Východné gorily žijú v skupinách a ich spoločenské interakcie vychádzajú zo skupiny, ktorej sú súčasťou. Skupinu obvykle vedie samec strieborného beka spolu so ženami a ich potomkami. Skupiny sú často vzájomne prepojené a každá má 35 až 50 členov.

Je známe, že tieto gorily trávia asi 40% svojho dňa odpočinkom a ďalších 30% vykonávaním činností súvisiacich s jedlom. Zvyšný deň sa zvyčajne strávi potulovaním. Je známe, že odpočívajú a spia vo svojich hniezdach, ktoré sú postavené na stromoch alebo niekedy aj na zemi.

Väčšina východných goríl je pokojná. Niektorí muži sú však agresívni, aby si potvrdili svoju dominanciu.

Strieborný chrbát samca východnej gorily v dažďovom pralese.

Habitat východnej gorily

Východné gorily možno nájsť v rôznych regiónoch. To, kde sa nachádzajú, často závisí od poddruhu. Dva poddruhy sa nachádzajú v rôznych oblastiach - od Ugandy, Rwandy a Konžskej demokratickej republiky.

Gorila východná nížina alebo gorila Grauerova sa často vyskytuje vo východnej časti Konžskej demokratickej republiky. Medzitým je gorila východná horská ďalej rozdelená do skupín, ktoré sú rozmiestnené po regiónoch.

Niektorí z nich žijú v horách Virunga vo výške asi 1 500 až 400 metrov nad morom, zatiaľ čo ostatní sa často nachádzajú v národnom parku Bwindi v Ugande, kde zvyčajne žijú v strmých horách - medzi nadmorskou výškou 1 100 až 2 400 metrov. Niektoré ďalšie miesta, kde sa zdržiavajú východné nížinné gorily, zahŕňajú oblasti medzi jazerami Tanganika a Edwarda a riekou Lualaba.

Pretože veľká časť života východných goríl spočíva v behu alebo lezení, ich pôsobivé svaly im dodávajú silu pozdĺž hornej časti tela a nadol po rukách. S prstami a palcami ako ľudia môžu ľahko zbierať jedlo z vysokých aj nízkych miest.

Diéta z východnej gorily

Zdroje naznačujú, že východné gorily sú predovšetkým bylinožravce, ktoré získavajú svoje živiny z vegetácie v ich prirodzenom prostredí. Strava sa však môže líšiť od miesta, kde sa nachádzajú a od akej nadmorskej výšky žijú.

Gorily, ktoré sa väčšinou vyskytujú v oblasti Bwindi, zvyčajne jedia ovocie. Inak sa na iných miestach môžu východné gorily živiť aj kvetmi, kôrou stromov a v niektorých prípadoch dokonca malými bezstavovcami. Ich strava zahŕňa aj lesné plody, huby a drevo.

Predátori a hrozby východnej gorily

Hlavné hrozby, ktoré číhajú na východné gorily, sú degenerácia biotopov, pytliactvo a násilie v oblastiach, v ktorých žijú. Bolo pozorované, že veľa z týchto goríl uhynulo v dôsledku streľby do svojich biotopov. Leopardy a nepárne krokodíly sú považovaní za hlavných predátorov východných goríl. Medzi zdravotné riziká pre východné gorily medzitým patrí mikrofilária, vírus opičej imunodeficiencie a malária.

The IUCN vyhlásil gorilu východnú za ohrozenú a populácia týchto ľudoopov je neustále na ústupe. Gorila východná je vystavená vyššiemu riziku vyhynutia. Zdroje naznačujú, že v súčasnosti už zostáva iba 300 dospelých goríl východných hôr. Celkový počet východných goríl na svete je zatiaľ podozrivý z menej ako 5 000.

Rozmnožovanie východných goríl, deti a životnosť

Východné gorily majú polygénny reprodukčný systém, čo znamená, že dominantný samec každej skupiny sa kryje so všetkými ženami v klane. Je známe, že tieto gorily sa pária celý rok. Po počatí gravidita u východných goríl zvyčajne trvá asi 8,5 mesiaca, potom samica porodí jedno dieťa. Samice rodia iba raz za tri až štyri roky z dôvodu dlhých gestačných období a rodičovského procesu.

Hneď po narodení je dieťa závislé na rodičoch - najmä na matke, ktorá ho nosí, kým nie je pripravené na plazenie, kým nebude staré asi deväť týždňov. Ich závislosť trvá prvé štyri roky, počas ktorých ich matka bude ošetrovať ako hlavný zdroj potravy. Aj keď dieťa už nebude potrebovať materské mlieko, bude sa každý deň učiť a hrať sa, kým sa samo o seba nebude vedieť postarať.

S chovom sa môže začať už vo veku 15 rokov, aj keď životnosť východnej gorily je obvykle 35 až 40 rokov. V zajatí môžu tieto primáty žiť až 50 rokov.

Obyvateľstvo východnej gorily

V súčasnosti sú východné gorily ohrozené a populácia východných goríl sa v posledných rokoch neustále znižuje. Počas 90. rokov sa populácia týchto goríl odhadovala na asi 17 000. Nedávna správa však ukázala, že populácia teraz klesla na necelých 5 000 a takmer 4 000 na celom svete.

Pozorovalo sa tiež, že gorily východnej nížiny sa v súčasnosti nachádzajú iba v 13 percentách oblastí, kde sa predtým nachádzali. Východnej horskej gorile však hrozí väčšie riziko vyhynutia.

Úsilie o ochranu

Na záchranu tohto ohrozeného tvora sa začalo niekoľko projektov. Jedným z takýchto projektov je Walikale Gorila a projekt záchrany lesov ktorá začala v roku 2001 potom, čo populácia východných goríl začala klesať.
Pracujú na ochrane prirodzeného biotopu pre gorily, aby sa im darilo tak, aby sa degenerácia biotopov nestala bežnou príčinou ich poklesu.

Ďalšie projekty povzbudzujú k tomu, aby sa pre horské gorily zaviedol lepší cestovný ruch, aby bolo možné získať prostriedky na ich ochranu. Verejnosť však musí byť obozretná, aby v čase choroby nebola okolo zvieraťa, pretože by sa malo a je potrebné vyhnúť sa akémukoľvek riziku pre už ohrozený druh.

Východná gorila v zoo

Správy naznačujú, že Antverpská zoo v Belgicku je jediná zoo, ktorá má samicu východnej gorily. Nie je však známe, že by gorily z východu hory boli v súčasnosti chované v zoologických záhradách v USA.

Zobraziť všetkých 22 zvieratá, ktoré začínajú E

Zaujímavé Články