Kuskus

Vedecká klasifikácia podľa Cuscus

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Mammalia
objednať
Marsupialia
Rodina
Phalangeridae
Rod
Falanger
Vedecké meno
Phalanger Maculatus

Stav ochrany kuskusu:

Takmer ohrozený

Cuscus umiestnenie:

Ázia
Oceánia

Cuscus Facts

Hlavná korisť
Ovocie, listy, hmyz
Výrazná vlastnosť
Dlhý chvost a silné prsty
Biotop
Tropický dažďový prales a mangrovy
Predátori
Hady, ľudia, veľké dravé vtáky
Strava
Bylinožravec
Priemerná veľkosť vrhu
2
Životný štýl
  • Osamelý
Obľúbené jedlo
Ovocie
Typ
Cicavec
Slogan
Má dlhý, silný chápavý chvost!

Fyzikálne charakteristiky kuskusu

Farba
  • Hnedá
  • Šedá
  • čierna
  • biely
  • Takže
  • Krém
Typ pleti
Kožušina
Najvyššia rýchlosť
15 míľ / h
Dĺžka života
8 - 12 rokov
Váha
3 kg - 6 kg (6,5 libier - 13 libier)
Dĺžka
15 cm - 60 cm (6 palcov - 24 palcov)

Kuskus je veľký vačkovec pôvodom zo severného lesa Austrálie a veľkého tropického ostrova Papua Nová Guinea. Kus je poddruh vačice a kuskus je najväčší z druhov vačice na svete.



Je známe, že kuskus má veľkosť iba od 15 cm do viac ako 60 cm, hoci priemerný kuskus býva asi 45 cm. Kus má malé uši a veľké oči, ktoré mu pomáhajú v jeho nočnom životnom štýle.



Kus je stromový cicavec a život trávi takmer výlučne na stromoch. Cuscus cez deň spočíva na stromoch, spí v hustom lístí a v noci sa prebúdza, aby sa medzi stromami začal hýbať a hľadať jedlo. Cuscus je všežravé zviera, ale konzumuje hlavne listy a plody, ktoré občas hoduje na malých vtákoch a plazoch.

Predpokladá sa, že kuskus sa chová po celý rok, a nie kvôli prísnemu obdobiu rozmnožovania. Materský kuskus porodí medzi 2 a 4 detskými kuskusmi po období tehotenstva, ktoré trvá len pár týždňov. Rovnako ako u všetkých vačnatcov, aj u samíc má kuskus na brušku kapsičku, do ktorej sa novorodené kuskusy vliezajú a zostávajú v nich, kým nie sú väčšie, menej zraniteľné a schopné sa samy začať kŕmiť. Zvyčajne iba jedno z detí z kuskusu prežije a z vrecka vyjde po 6 alebo 7 mesiacoch.



Kus má dlhý a veľmi silný prehensilný chvost, ktorý je na konci nahý (bez srsti). Toto umožňuje kuskusu ľahšie sa zachytiť o konáre stromov, keď sa kuskus presúva zo stromu na strom a odpočíva počas dňa. Kus má tiež dlhé, ostré pazúry, ktoré pomáhajú kuskusu pri pohybe po stromoch. Kus má hustú vlnenú srsť, ktorá môže mať rôzne farby vrátane hnedej, pálenej a bielej.

Kvôli stromovému a nočnému životnému štýlu kuskusu má kuskus vo svojom prostredí málo prirodzených predátorov. Hlavnými predátormi kuskusu (okrem človeka) sú veľké hady a dravé vtáky, ktoré majú tendenciu zbierať zraniteľnejšie, mladé kusy. Človek je najväčší predátor kuskusu, pretože domorodci lovia kuskus ako pre mäso kuskusu, tak aj pre hustú srsť kuskusu.

Keď bol kuskus objavený prvýkrát, vedci sa domnievali, že kuskus je druh opice, a to vďaka spôsobu, akým sa kuskus pohybuje medzi stromami a pomocou chvosta sa zachytáva o konáre. Neskôr sa zistilo, že kuskus vlastne najviac súvisel s vačicou.



Populácie kuskusu dnes klesajú hlavne v dôsledku odlesňovania, a teda straty biotopu, v ktorom sa kuskus nachádza. Stále viac a viac odľahlých lesov, kde sa rúcajú kusy kuskusu, sa rúba a stromy sa predávajú ťažobným spoločnostiam.

Kus je nepolapiteľné a veľmi tajné zviera, ktoré je vo voľnej prírode mimoriadne ťažké spozorovať. Hovorí sa o ňom, že je jedným z najzaujímavejších pamiatok, ak spozorujete kuskus v jeho prirodzenom prostredí.

Zobraziť všetkých 59 zvieratá, ktoré začínajú na C

How to say Cuscus in ...
KatalánskyMorený kuskus
ČeskyKuskus skvrnitý
NemeckySkutočný škvrnitý kuskus
AngličtinaKuskus obyčajný
ŠpanielskySpilocuscus maculatus
FrancúzskySpilocuscus maculatus
MaďarskýŠkvrnitý kuskus
HolandskyŠkvrnitý kuskus
PoľskýŠkvrnitý kuskus
PortugalčinaSpilocuscus maculatus
FínskyŠpinenie
ČínštinaVačkovec bodkovaný
Zdroje
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide to the World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Encyklopédia zvierat Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009), Atlas ohrozených druhov
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Encyklopédia cicavcov

Zaujímavé Články