Albatros

Albatrosská vedecká klasifikácia

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Vtáky
objednať
Procellariiformes
Rodina
Diomedeidae
Vedecké meno
Diomedeidae

Stav ochrany Albatrosa:

Takmer ohrozený

Umiestnenie Albatrosu:

Afrika
Severná Amerika
Oceán
Oceánia
Južná Amerika

Albatross Fun Fact:

Najväčšie rozpätie krídel zo všetkých vtákov na svete!

Fakty o Albatrosi

Korisť
Chobotnice, krill a ryby
Meno mladých
Mláďatá
Skupinové správanie
  • Koloniálne hniezdenie
Zábavný fakt
Najväčšie rozpätie krídel zo všetkých vtákov na svete!
Odhadovaná veľkosť populácie
Líši sa podľa druhov
Najväčšia hrozba
Vyčerpanie koristi z nadmerného rybolovu
Najvýraznejšia vlastnosť
Veľká veľkosť
Ostatné mená)
Mollymawk alebo vták gooney
Obdobie tehotenstva
Niekoľko mesiacov
Rozpätie krídel
Až 3,3 m (11 stôp)
Age Of Fledgling
3 až 10 mesiacov
Veľkosť vrhu
1
Biotop
Otvorené more a oceány
Predátori
Ľudia, žraloky, mačky a potkany
Strava
Mäsožravec
Typ
Vták
Spoločný názov
Albatros
Poloha
Južná pologuľa a severný Pacifik

Albatrosové fyzikálne vlastnosti

Farba
  • Hnedá
  • Šedá
  • žltá
  • Netto
  • čierna
  • biely
Typ pleti
Perie
Najvyššia rýchlosť
50 mph
Dĺžka života
Až 50 rokov
Váha
Až 48 kg (22 libier)
Dĺžka
Až 1,2 m
Vek sexuálnej zrelosti
5 až 10 rokov

Albatros sa elegantne vznáša nad oceánmi, krídla sú tuhé a pevné proti silnému nárazovému vetru.



Pohľad na tohto známeho morského vtáka a jeho obrovské rozpätie krídel letiace vysoko nad vodami uchvátil ľudskú predstavivosť a inšpiroval mýty a folklór po celom svete po mnoho storočí. Je to skutočný prežiteľ so všetkými druhmi jedinečných adaptácií na zvládanie stresujúceho počtu dlhých období na mori. Ale konkurencia ľudí o jedlo spôsobila, že počty rýchlo klesali.



5 neuveriteľných faktov o Albatrosovi!

  • Podľa starého mýtu o plavbe obsahuje albatros dušu mŕtveho námorníka zabitého na mori. To by mohlo predstavovať dobré alebo zlé znamenie v závislosti od toho, kto tomu verí, ale táto dosť slávnostná viera nevyhnutne nezabránila ľuďom v tom, aby ich zabili alebo zjedli. Toto bol hlavný bod sprisahania v básni z roku 1798 The Rime of the Ancient Mariner od Samuela Taylora Coleridga. Potom, čo hlavná postava príbehu zabije albatrosa, jeho loď potom navštívi séria nešťastí a jeho kolegovia námorníci ho ako odplatu prinútia nosiť mŕtveho vtáka okolo hlavy. To je pôvod termínu „albatros okolo krku“.
  • Slovo albatros k nám pochádza z arabského slova al-qadus alebo al-gaṭṭas, ktoré znamená doslova „potápač“. Portugalci ho potom adaptovali na slovo alcatraz (ako v modernom americkom väzení). Toto bolo neskôr absorbované do angličtiny ako albatros.
  • Okrem obdobia rozmnožovania je albatros v takmer neustálom pohybe. Typický jednotlivec môže každý rok precestovať tisíce kilometrov.
  • Alternatívny názov albatrosa je goony bird pre komický spôsob, akým pristáva na zemi a padá vpred.
  • Pozorovanie vtákov je populárnym časom na celom svete. Kolónie severného kráľovského albatrosa na Novom Zélande prilákajú ročne asi 40 000 ľudí.

Vedecký názov Albatrosu

The vedecké meno albatrosa je Diomedeidae. Toto pochádza od starogréckeho hrdinu Diomedesa, ktorý sa údajne zúčastnil trójskej vojny. Podľa jednej legendy albatrosy spievali po jeho smrti. Pretože klasifikácia albatrosa je kontroverzná, existuje 13 až 24 druhov, v závislosti od toho, kto to počíta. Napríklad taxonomovia stále diskutujú o tom, či je albatros kráľovský jediný druh alebo dva severné a južné druhy. Albatros patrí do čeľade Procellariiformes spolu s krikľavými, strižnými a inými morskými vtákmi. Posledný spoločný predok tejto rodiny bol pravdepodobne nažive pred viac ako 30 miliónmi rokov.

Albatrosový vzhľad

Albatros je silný vták veľkého tela s určitými variáciami bieleho, čierneho alebo sivého sfarbenia (niektoré druhy majú jedinú farbu: južný kráľovský albatros je takmer úplne biely). Dlhý oranžový alebo žltý zobák je na konci zahnutý a obsahuje veľa rohatých tanierov. Po boku má tiež trubice, ktoré umožňujú meranie rýchlosti letu.



Najpôsobivejšou fyzickou vlastnosťou je samotná veľkosť rozpätia krídel. Podľa veľkosti krídel je veľký albatros (a najmä putujúci druh albatrosa) najväčšou žijúcou skupinou vtákov na svete, ktorá sa tiahne od špičky k špici. Váži tiež až 22 libier alebo približne rovnakú veľkosť ako a labuť . Aj menšie druhy majú rozpätie krídel asi 6,5 stopy, čo je viac ako väčšina vtákov.

Krídla sú tuhé a klenuté, pretože albatros ich zriedka chlopní. Namiesto toho vták kĺže po oceánskych vetroch po dlhú dobu s minimálnym pohybom tela. Toto je nevyhnutná úprava, pretože majú veľkú váhu na prenášanie. Znamená to tiež, že bez vetra nemôžu lietať veľmi dobre. Ale výhodou je, že albatros počas letu nevynakladá takmer žiadnu energiu.

Laysanský albatros, Phoebastria immutabilis lietajúca nad oceánom
Laysanský albatros letiaci nad oceánom

Albatrosové správanie

Albatros je veľmi dobre prispôsobený na dlhé obdobia na mori. Kombinujú schopnosť stúpať na vzduchu (pri vynaložení minimálneho úsilia) so schopnosťou plávať pozdĺž vody. Aj keď je albatros na vode zraniteľnejší, musí občas zísť, aby sa nakŕmil a napil z oceánu. Má špecializovaný orgán, ktorý vylučuje prebytočnú soľ, ktorú prijíma pri pití. Aj keď je albatros vhodný na život na mori, niekedy sa zastaví na odľahlých ostrovoch, aby si oddýchol. Tiež sa vracajú na súš v období rozmnožovania a zhromažďujú sa vo veľkých kolóniách, ktoré majú rôznu hustotu podľa druhov. Zdá sa, že sú inštinktívne priťahovaní späť do kolónie ich narodenia.



Albatrosové stanovište

Albatros je pôvodným obyvateľom južnej pologule okolo Antarktídy, Južnej Ameriky, Južnej Afriky a Austrálie. V minulosti mal kedysi rozsiahle rozšírenie na veľkej časti severnej pologule, v súčasnosti však iba pár druhov obýva severný tichomorský región medzi Aljaškou, Kalifornia, Havaj a Japonsko. Vďaka schopnosti jesť morské plody a piť slanú vodu má albatros len málo problémov s prechodom cez otvorené oceány. Jediná vec, ktorú naozaj vyžaduje, je silný vietor pre svoje prežitie. Má problémy s prechodom oblastí, kde sú medzery vo vetre.

Albatrosová diéta

Strava albatrosa pozostáva z kalmáre , krill , školy v ryby , a oveľa menej často, zooplanktón (mikroskopické morské živočíchy). Tento morský vták sa tiež nehanbí upratovať. Bude sa plaviť za loďami, aby konzumovali svoje odpadky alebo hodovali na mŕtvom zdochline, ktorá pláva na hladine vody. Presná povaha jeho stravy sa líši od druhu k druhu. Na rozdiel od iných prevládajúcich morských vtákov ako napr tučniaky Väčšina druhov (ako bludný albatros) má schopnosť ponoriť sa len pár stôp pod vodu, čo sťažuje získanie potravy potrebnej na jej zabezpečenie. Ak vidí korisť zo vzduchu, potom sa niektoré druhy môžu rýchlo ponoriť do vody a chytiť ju.

Albatros predátori a hrozby

Pretože trávi toľko času plávaním nad oceánom (kde nebývajú žiadne iné veľké mäsožravce), má albatros málo predátorov, hoci mláďatá sú niekedy lovené tigrie žraloky , a introdukované druhy ako napr mačky a potkany bude niekedy hodovať na vajciach albatrosa.

Jediným ďalším významným predátorom je ľudstvo . Niektorí ľudia z Arktídy to mohli loviť ako dôležitý zdroj potravy na neúrodnom severe. Jeho perie bolo cenné aj pri vytváraní luxusných klobúkov. Najväčšou hrozbou pre jeho prežitie však môže byť ubúdanie dodávok potravín v dôsledku nadmerného rybolovu. Albatros čelí neustálej konkurencii s ľuďmi o obmedzené zdroje na otvorenom oceáne. Ďalšou hrozbou je znečistenie mora, ktoré sa hromadí v životnom prostredí a pomaly sa dostáva do potravinového reťazca. Pomalá otrava môže mať za následok abnormálny vývoj, reprodukciu a prípadnú smrť.

Reprodukcia albatrosa, deti a životnosť

Po dlhých mesiacoch strávených na mori sa albatros presunie na vzdialené ostrovy a pobrežné oblasti, kde sa bude rozmnožovať. Albatros je dosť vyberavý, pokiaľ ide o výber partnera. Pretože veľa druhov sa pári na celý život, nemôžu si dovoliť zvoliť nesprávneho partnera. Predvádzajú (ľudsky povedané) zložitú rutinu spevu a tanca, aby oznámili svoju sexuálnu dostupnosť. To je sprevádzané zdržanlivosťou, pozeraním, kontaktom s fakturáciou, volaním a ukazovaním prstom. U mladých vtákov musí byť tento rituál zdokonaľovaný a zdokonaľovaný rokmi pokusov a omylov. Nakoniec zúži svojich potenciálnych partnerov na jediného vyvoleného. Celý tento zložitý proces je neoddeliteľnou súčasťou ich prežitia.

Po spárovaní s kamarátom je albatros zvyčajne nastavený na celý život. Aj keď má pár ťažkosti s počatím, zriedka sa rozídu. Keďže puto je dosť silné, navzájom si veľmi dôverujú. Spoločne inkubujú vajíčko, chovajú mláďatá a stavajú veľké hniezdo z trávy, pôdy, kríkov a dokonca aj z peria. Zvyčajne si vyberajú miesto na vysokej ploche s viacerými uhlami prístupu.

Po párení vyprodukujú iba jedno vajce za obdobie rozmnožovania a zvyčajne preskočia rok pred ďalším rozmnožovaním. Mladé kuriatko sa vyliahne z vajíčok o pár mesiacov neskôr nevyvinuté a takmer vo všetkom veľmi závislé od svojich rodičov. V prvých fázach života rodičia striedajú ochranné povinnosti a výlety spojené so zhromažďovaním jedla. Kŕmia kuriatko zmesou krilu, rýb, kalmárov a olejovitej látky vyprodukovanej v žalúdku z inej strávenej koristi.

V dôsledku obmedzeného množstva povodní je vývoj pomalý a ťažký. Uplynie niekoľko týždňov, kým bude kuriatko dosť staré na to, aby sa bránilo. Trvá ďalšie tri až 10 mesiacov, kým sa úplne rozbehne (to znamená, že získa schopnosť lietať) a začne loviť sám pre seba. Mladý albatros potom strávi nasledujúcich päť až 10 rokov na mori a k ​​chovu sa vráti až po dosiahnutí pohlavnej dospelosti. Očakávaná dĺžka života albatrosa je až 50 rokov, bolo však pozorovaných niekoľko exemplárov s dlhšou životnosťou. Mnoho albatrosov neprežije juvenilnú etapu.

Obyvateľstvo Albatros

Desaťročia ľudskej nedbanlivosti spôsobili, že albatros bol v zlom stave. Zo všetkých druhov uvedených v zozname Červený zoznam IUCN , takmer každý je ohrozený z nejakej kapacity. Laysanský albatros, ktorého prirodzený areál rozšírenia sa tiahne celým Tichým oceánom, je takmer ohrozeným druhom a vo voľnej prírode stále zostáva asi 1,6 milióna dospelých jedincov. Na druhom konci spektra je kriticky ohrozený albatros mával a albatros Tristan má iba niekoľko tisíc členov. Väčšina druhov existuje niekde medzi týmito dvoma extrémami a zostáva 10 000 až 100 000 dospelých jedincov. Napríklad gigantický blúdiaci albatros je zraniteľný s 20 000 zostávajúcimi.

Pamiatkari sa domnievajú, že na rehabilitáciu počtov albatrosov bude potrebné lepšie riadenie existujúcich zásob rýb. V tejto súvislosti pomôže aj obnova biotopov a zákaz niektorých chemických znečistení. Nestačí, aby konali USA alebo ktorákoľvek iná krajina. Pretože albatrosy sa túlajú po tak veľkých územiach (a pretože zmeny v jednej časti oceánu môžu narušiť ďalšie časti), bude potrebné uspieť v medzinárodnom meradle.

Zobraziť všetkých 57 zvieratá, ktoré začínajú A

Zaujímavé Články